Românilor le place să-și cheltuiască banii online. România e pe locul 12 în Europa la e-GDP

Citește articolul la adresa https://newsweek.ro/economie/romanilor-le-place-sa-si-cheltuiasca-banii-online-romania-e-pe-locul-12-in-europa-la-e-gdp

Românilor le place să-și cheltuiască banii online, vânzarea online a bunurilor şi serviciilor (e-GDP) ajungând la 3,17% din PIB, ceea ce poziționează România pe locul 12 în Europa la e-GDP.

România are un procent consolidat de 3,17% din PIB generat din vânzarea online a bunurilor şi serviciilor (e-GDP), ocupând locul 3 în Europa Centrală şi de Est şi locul 12 la nivelul întregului continent european, informează Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO), cu prilejul Zilei Naţionale a Comerţului Electronic, citând datele Raportului European E-commerce 2023, publicat de Ecommerce Europe şi EuroCommerce.

Potrivit ARMO, Ziua Naţională a Comerţului Electronic, instituită prin Legea 144/2020, este marcată, începând din 2020, în fiecare an, la 15 octombrie, cu scopul informării şi conştientizării cu privire la existenţa acestui tip de comerţ.

În ceea ce priveşte volumul vânzărilor în cadrul statelor membre UE, România ocupă tot locul 3 în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia.

Sectorul de comerţ electronic din România domină piaţa din Europa de Est, generând aproape 60% din vânzările în regiune, fiind estimată o cifră de afaceri de aproximativ 9,95 miliarde de euro pentru anul 2023, dintr-un total de 17,6 miliarde de euro în întreaga regiune.

Raportul European E-commerce 2023 evidenţiază că 94% dintre cumpărătorii români preferă să comande online de la magazinele româneşti, în timp ce 21% au comandat şi de la magazine străine.

La nivel european, cele mai comandate produse online sunt cele din categoria hainelor, încălţămintei şi accesoriilor vestimentare (68% din produsele comandate online), urmate de cărţi, CD-uri, DVD-uri (34%), livrări de la restaurante (30%) şi produse cosmetice sau de înfrumuseţare (27%).

Prețurile din mediul online, evoluție sub rata inflației

ARMO mai arată că, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) asupra preţurilor din mediul online pe o perioadă de trei ani (2020-2023), acestea au înregistrat, în general, o evoluţie sub rata inflaţiei.

În primăvara anului 2023, s-au observat scăderi semnificative la preţul produselor alimentare. Spre exemplu, în luna mai faţă de aprilie 2023, laptele cu 1,5% grăsime s-a ieftinit cu 7%, iar cel cu 3,5% a avut un preţ cu 9,4% mai mic în medie.

Citește și: Bugetarii vor fi plătiți ca fotbaliștii: salariu fix și prime de perfomanță. Când se aplică

Preţul uleiului de floarea soarelui a scăzut cu 3,5%. Reducerile de preţ au continuat şi în iunie, cu scăderi de 4,7% pentru laptele cu 1,5% grăsime, 4,5% pentru făină şi 3,7% pentru uleiul de floarea soarelui.

Alte produse măsurate de INS, cum ar fi merele, fasolea, untul, pâinea şi mălaiul, au înregistrat reduceri de preţ în mediul online.

Ziua Naţională a Comerţului Electronic

Conform Legii 144/2020, Ziua Naţională a Comerţului Electronic poate fi organizată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, persoane fizice sau juridice, precum şi de societatea civilă, fie împreună, fie separat.

Aceste evenimente pot consta în organizarea sau participarea la manifestări şi acţiuni cu caracter social sau ştiinţific, având ca scop informarea şi conştientizarea privind existenţa comerţului electronic.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot aloca, în limita bugetelor aprobate, fonduri şi suport logistic pentru sprijinirea acestor manifestări şi acţiuni.

Perspectivele viitorului comerţului electronic vor fi discutate în detaliu pe 18 octombrie, într-un eveniment organizat de Asociaţia Română a Magazinelor Online, cu ocazia Zilei Naţionale a Comerţului Electronic.

Scroll to Top